Ter gelegenheid van 175 jaar ZOO Antwerpen vierde Zoölogie Antwerpen zijn verjaardag met een muzikaal spektakel in de Koningin Elisabethzaal: een musical waarin de omgeving van de ZOO, de historische gebouwen in en rond het park, de dieren, verzorgers en vrijwilligers fungeerden als de perfecte achtergrond voor een familiespektakel voor jong en oud.
Het bijzondere aan ZOO of Life lag hem in het opzet. Een massaspektakel met niet alleen professionele topacteurs, muzikanten en technici, maar ook honderden vrijwilligers die zich maandenlang engageerden op en naast het podium.
Het resultaat van deze samenwerking? Dat ontdek je hieronder!
Show titel: ZOO of Life
Functie: tech. director, design engineer en stage manager
Producer: Luc Stevens Producties i.s.m. KMDA
Artistic Director: Luc Stevens
Timings: januari 2018 - april 2018
Locatie repetities: AED Studio’s, Lint, België
Locatie shows: Koningin Elisabethzaal, Antwerpen, België
Met ZOO of Life bracht artistic director en regisseur Luc Stevens een prachtig en ontroerend verhaal over een familie die door dramatische omstandigheden een okapi reservaat in Congo moest verlaten. Ze keerden terug naar de ZOO van Antwerpen waar zich een grappig en ontroerend verhaal afspeelt met familie, verzorgers en dieren in de hoofdrol. Een hartverwarmend verhaal met een lach en een traan.
De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (KMDA) nam samen met producent Luc Stevens Producties het productionele en artistieke plaatje op zich, terwijl de set-, licht- en videodesigner nauw samenwerkten en dit grootse concept verder uitwerkten tot 3D-visualisaties.
Vervolgens moesten ideeën van de designers omgezet worden in concrete, technische oplossingen. Hier kwam @Vision in beeld. ZOO of Life moest de toeschouwers van meet af aan meeslepen naar het pracht dat de ZOO te bieden heeft. De uitdaging: een spektakelstuk creëren dat van A tot Z klopt, binnen de theatertechnische beperkingen van de Koningin Elisabethzaal en volgens een erg strak bouw- en repetitieschema.
@Vision werd ingeschakeld als Technisch Directeur en Design Engineer en zorgde voor de algemene technische coördinatie en uitwerking van het project binnen de organisatie van ZOO of Life, in nauw contact met het theater en de KMDA. Daarnaast nam ik als Stage Manager ook de algemene leiding tijdens de op- en afbouw, repetities en voorstellingen.
Het decor was indrukwekkend, met een complexe set in verschillende etages, gigantische trappen en grootste LED-walls, waarbij de video content je naadloos van de ene locatie naar de andere brachten. De set designer tekende in samenwerking met de light- en videodesigner het concept uit in 3D-visualitaties. Deze werden door mij en mijn team verwerkt tot een haalbaar concept, passend binnen de budgettaire beperkingen en werden omgezet tot gedetailleerde technische tekeningen. De weken voorafgaande aan de repetities startte het decorteam van tientallen gemotiveerde vrijwilligers -onder leiding van professionele carpenters– aan de realisatie en uitwerking van deze tekeningen. Het resultaat werd een harmonieus geheel van bestaande standaardmaterialen uit de verhuur (trussen, buizen, rails, doeken,…), decorelementen in hout en staal, LED-schermen en ingebouwde lighting fixtures.
Daarnaast bracht zo’n massaspektakel nog enkele complexe problemen met zich mee. Zowel logistiek als huisvesting binnen het theater was een uitdaging: 700+ mensen moesten de mogelijkheid hebben hun kostuum aan te trekken en te eten, kleding ateliers moesten worden ingericht en vlotte doorstroming tijdens de voorstellingen moest worden verzekerd. Ook werd door combinatie van het grote aantal figuranten en het grootse, zware decor, op verschillende plaatsen op het podium de maximale vloerbelasting per vierkante meter overschreden. Een uitgebreide onderstutting van het podium vanuit kelderniveau was daarom ook onontbeerlijk.
Het bijzondere aan ZOO of Life lag hem in het opzet: een massaspektakel met niet alleen professionele topacteurs, muzikanten en technici, maar ook honderden vrijwilligers die zich maandenlang engageerden op en naast het podium. De productie bestond uit een 14-koppige cast, 13 muzikanten, 512 acteurs en dansers en 175 medewerkers achter de schermen.
Al deze medewerkers zette zich maandenlang belangeloos in om van ZOO of Life een spektakel te maken. Zo hielp er een team met het zagen, schilderen en lassen van het decor of het verzamelen van rekwisieten, terwijl anderen in het naaiatelier opmetingen deden, patronen knipten, stikten en naaiden.
Ook tijdens de voorstellingen stonden vele vrijwilligers klaar om dagelijks een goede afloop van de voorstelling te verzekeren. Als Stage Manager en Show Caller had ik de algemene leiding over repetities en voorstellingen en werd ik bijgestaan door deze liefhebbers die samen met mij de voorstelling in goede banen leidden, onder mijn leiding changementen uitvoerden en alle acteurs, orkestleden, dansers en figuranten op vooraf bepaalde momenten het podium op leidden.
Wil jij ook beroep doen op de expertise van @Vision voor jouw voorstelling? Aarzel niet om mij te contacteren!