Mozart project header mobile 01 640x640 - Mozart!

Mozart!

Wolfgang Amadeus Mozart was zo’n muzikaal genie dat zijn levensverhaal bijna 300 jaar na zijn dood nog steeds voldoende inspiratie biedt voor een spektakelstuk. De van oorsprong Oostenrijkse musical Mozart! toont de wereldberoemde componist als fragiel, tastbaar individu die brandde van verlangen naar artistieke en persoonlijke vrijheid.

Een creatief genie dat zich wil verlossen van zijn liefhebbende maar tirannieke vader en de verwachtingen van de maatschappij? Dat belooft een productie van formaat!

Wil je weten hoe @Vision de componist mee terug tot leven bracht? Je leest het hieronder!

Show details

Show titel: Mozart!

Functie: technical director & stage manager

Producer: Music Hall i.s.m. Vereinigte Bühnen Wien

Artistic Director: Robert Wann

Timings: mei 2017 - januari 2018

Locatie repetities en shows: Stadsschouwburg Antwerpen, België

Groots spektakel over Wolfgang Amadeus Mozart’s intense leven

Samenwerking tussen twee grootse musicalbedrijven

Wolfgang Amadeus Mozart, een ‘rockster avant la lettre’, leefde intens, kort, was eigenzinnig en genoot volop van de geneugten des levens. Maar Mozart voelde zich als artiest niet meer dan een lakei die ten dienste van de adel stond. De musical die zijn levensverhaal vertelde, moest dus minstens even groots en intens zijn als de componist zelf.

Het verhaal van Mozart is van de hand van scenarioschrijver Michael Kunze. Sylvester Levay nam de muziek en arrangementen voor zijn rekening. Producent Music Hall bracht i.s.m. Vereinigte Bühnen Wien en onder leiding van Associate Director Robert Wann de Nederlandstalige bewerking van de internationaal gelauwerde spektakelmusical Mozart! naar België.

@Vision werd ingeschakeld als Technisch Directeur en Stage Manager.

@Vision: Technisch Directeur en Stage Manager

Als Technisch Directeur bracht ik de bestaande voorstelling technisch in kaart, waarna ik het masterplot uittekende. Alles wat te maken had met rigging, licht, geluid, set, showdeck en automatisatie nam ik voor mijn rekening. Ik maakte materiaallijsten op en negotieerde de contracten met de leveranciers, onderaannemers en crew. Ik onderzocht de technische mogelijkheden voor de inplanting van automatisatie in het showdeck en zocht naar de geschikte leveranciers voor draaischijf, 2D-vliegsystemen en single point winches. Ik was verantwoordelijk voor het opknappen van de originele set en voor het transport van alle materialen naar België – 15 trailers in totaal!

Tijdens de opbouw nam ik de algemene technische leiding op me. Ik leidde alle teams en zorgde dat mijn uitgekiemde planning nauwgezet werd gevolgd om zo binnen het krappe schema tijdig de set speelklaar te hebben voor dry-tech’s en repetities.

Tijdens repetities en voorstellingen nam ik de taak als Stage Manager tot me op. Ik was eindverantwoordelijke op het podium en had de dagelijkse leiding over 34 castleden, 13 orkestleden en een team van 28 crewleden verdeeld over verschillende departementen. Samen met de Show Caller was ik tijdens de creatie verantwoordelijk voor het vlotte verloop van programmatiesessies, automatisatie-trainingen dry tech’s en repetities. Ik werkte nauw samen met regisseur, choreograaf en musical director, en hun assistenten. Tijdens repetities en voorstellingen waakte ik over de veiligheid van artiesten en crew en nam waar nodig beslissingen om het vlotte verloop van de show op ieder moment te verzekeren.

Bombastisch decor bracht publiek naar 18de eeuw

Het bombastische decor van Mozart! nam het publiek mee naar de 18e eeuw, de leefwereld van de componist. Het ontwerp oogde gigantisch en was van de groot orde zoals je die vaak ziet in de grote operahuizen. De set bestond uit een groots show deck, plafondpanelen waar de lighting fixtures doorheen schenen, een combinatie van een projectiescherm en een draaischijf met een diameter van 14 meter.

Het projectiescherm en bijhorende video content nam het publiek mee van de ene scène naar de andere. Ook de draaischijf, de gigantische torens in verschillende etages en de immense, neerdalende bisschopsstaf zorgden voor enkele straffe scènes tijdens de show. Dankzij vliegende stoeltjes, gemonteerd en geautomatiseerd aan 2 double reeved winches op een track, konden we het verhaal nóg dynamischer vertellen. Een geslaagd spektakelstuk dus!

Mozart! was een voorstelling vol passie, waarbij intensief werd gespeeld door de acteurs. Dagelijks moesten we allerhande herstellingen uitvoeren aan rekwisieten en decor. Hiervoor hadden de props masters een geheel eigen atelier opgericht!

Wil jij jouw creatieve ideeën ook tot leven laten komen? Ik luister graag naar jouw voorstellen! Aarzel niet om mij te contacteren.

Vragen of interesse?

Laat hieronder je gegevens achter of stel je vraag en ik contacteer je zo snel mogelijk.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.